sobota, 18 lutego 2017

2 szklanki mąki (30 dkg)

4 żółtka

5 kopiastych łyżek gęstej śmietany

pół łyżeczki cukru,

pół łyżeczki soli 

1 łyżka spirytusu (lub octu spirytusowego)

cukier waniliowy

Olej lub smalec do smażenia.

Cukier puder do posypania.

20:37, kaziapajestka , DESER
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 lutego 2017

http://2009sara46.blox.pl/2010/02/KWASNICA.html DANIE Z KUCHNI OKOLIC ŻYWCA , KTÓREGO POCHWAŁĘ WYŚPIEWALI BRACIA GOLCOWIE.

To wpis przeniesiony z mojego bloga "stoper K@zi" . Tam podpisuję się 2009sara46 .

Jestem szczupły , moje panie , bo jem tylko jedno danie czyli Jan Kalkowski .

Jan Kalkowski (1921-1986),dziennikarz 

krakowskiego   "P R Z E K R O J U "      :

"JESTEM SZCZUPŁY MOJE PANIE - BO JEM TYLKO JEDNO DANIE ". 

Nie pamiętam , czy Jan Kalkowski sam o sobie to powiedział , czy fraszkę napisał   Jan Izydor  Sztaudynger . Ważne , że wtedy "Jedno danie " cieszyło się większą popularnością niż dziś wszystkie inne programy o gotowaniu . Przyprawa Jana Kalkowskiego "Jedno danie " do dziś nam służy chociaż nie wiem dlaczego nie można jej  ostatnio "upolowac "  . A Ćwierciakiewiczową z przyjemnością się czytało . Zaś potrawy jednogarnkowe wykreowane przez red. Jana Kalkowskiego przyczyniły się w znacznym stopniu do poczytności "Przekroju".  Ale teraz o jednym daniu . Kto z nas nie lubi potraw prostych a efektownych i co najważniejsze zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia ?

 Jan Kalkowski - Nie tylko jedno danie 

Jak co roku , w czasie wakacji korzystając z obfitości warzyw i różnorodności owoców odchudzam się nieco . Wtedy przeglądam portale i blogi o żywieniu i gotowaniu . Przypominam jak co roku mój ulubiony utwór Ludwika Jerzego Kerna "Apage satanas  czyli egzorcyzmy tyjącego " . Założyłam nawet blog kulinarny , który miał byc tylko żartem ale znalazłam w nim inspiracje także do mojej kuchni :

dietetyczne, proste 

13:23, kaziapajestka , JEDNO DANIE
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 lutego 2017

Przepis z blogu "Kulinarne fantazje Marioli" -ponieważ nie każde gofry się udają. a te-sprawdziłam: są ok.

  • 2 i 1/2  szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru lub troszkę mniej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4  szklanki oleju
  • 4 jajka

                                                                       

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego.
  3. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.
     
  4. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym.
22:10, kaziapajestka , PRZYSTAWKI
Link Dodaj komentarz »

2 l wody, 4 skrzydełka z kurczaka, 2 udka z kurczaka,

2 marchewki ,1 pietruszka, garść natki drobniutka pokrojonej,

sól, pieprz, liść laurowy, groszek konserwowy,

2 jajka na twardo,

1 opak. żelatyny.

Marchew obrać. Do garnka wlać ok. 2 litry zimnej wody, włożyć opłukane skrzydełka i nóżki i doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć szumowiny.

Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym. Włożyć marchew. Gotować na wolnym ogniu.

Wyciągnąć mięso i marchewkę, kiedy mięso będzie miękkie. Pokroić na mniejsze kawałki. Do szklanki wsypać żelatynę wlać kilka łyżek wywaru i dokładnie rozpuścić. Wlać do garnka i zagotować.

Na dno naczynia włożyć marchewkę, groszek konserwowy, zalać mięsem i wywarem. Dodać natkę .

Kiedy przestygnie wstawić do lodówki.

22:01, kaziapajestka , PRZYSTAWKI
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 listopada 2016

Dlaczego obniżająca ciśnienie? Czosnek ma tę właściwość.

1 litr rosołu

1 główka czosnku

1/4 kostki masła,

1/2 szklanki mleka

2 łyżki mąki

1 litr wody

Z roztopionego masła zebrać szumowinę(białą piankę) . Wrzucić pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek- całą główkę. Leciutko podsmażyć , dodać mąkę . zdjąć tę zasmażkę z ognia, zalać mlekiem . Wlać do wrzącego rosołu z wodą. Dodać ulubione przyprawy jak listek laurowy,pieprz, oregano, szczyptę soli. Podawać z grzankami.

14:37, kaziapajestka , ZDROWIE
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 listopada 2016

1/2 kg mąki pszennej + trochę do podsypania

pół kostki masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

300 g miodu ,

100 g cukru

przyprawa do piernika,

kakao- 1 łyżka

 

Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki z otworkiem do przewlekania – otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 9-10 min.

Tagi: smakowite
19:18, kaziapajestka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 sierpnia 2016

NAJLEPSZE PRZETWORY ROBIŁ MÓJ MĄŻ. OBECNIE ZAJRZAŁAM DO JEGO ZAPISKÓW I SPRÓBUJĘ CO WŁOŻYĆ DO SŁOIKA.

Około 3 kg ogórków .Wyparzone słoje. Umyte ogórki pokroić na podłużne plastry.

Przyprawy:

3 łyżki miodu,

3 łyżki musztardy,

1 i 2/3 szklanki cukru,

2 kopiaste łyżki soli,

1 i 2/3 szklanki octu 10 proc.

garść pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gorczycy, 1 łyżka mielonego imbiru, 2 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy,1 łyżka suszonego oregano,kilka ząbków czosnku,

woda (4 do 6 szklanek)

Przyprawy zagotować. Zalać gorącą zalewą pikle w słojach (na szybkie spożycie odłożyć tak na półkę na kilka dni) a na zimę pasteryzować nie dłużej niż 15 min.

Świetny ostry dodatek do kanapek i burgerów.

20:36, kaziapajestka , PRZETWORY
Link Komentarze (3) »
wtorek, 02 sierpnia 2016

Składniki:

główka młodej kapusty,

papryka czerwona,

cebula, listek laurowy, kilka ziarenek ziela ang.

25 dkg cienkiej kiełbasy (śląska np.)

25 dkg boczku,

25 dkg pieczeni (np. upieczone udko z kurczaka),

2 łyżki koncentratu,

łyżka papryki słodkiej mielonej,

kilka gałązek koperku,

oliwa,sól, oregano, 

Wykonanie: Poszatkowaną kapustę gotować z przyprawami z niewielką ilością wody 15 min. Dodać podsmażoną kiełbasę i boczek, inne składniki wymienione wyżej i gotować jeszcze kilka minut.

Tagi: PROSTE
17:16, kaziapajestka , OBIADY
Link Dodaj komentarz »

 

Wg przepisu Nigelli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • rozbełtane jajka
  • 30 g stopionego letniego masła
  • 300 ml mleka
  • 225 g mąki 
  • 2 kropelki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Jeśli nie korzystamy z miksera, w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, mleko, stopione masło, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe.

Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być za wysoka, bo placuszki będą się przypalać.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 16 sztuk. Podajemy z syropem klonowym, dżemem lub owocami.
17:12, kaziapajestka , ŚNIADANIA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2016

Kilka cukini małych,

1 cebula,

1 papryka czerwona,

kawałek boczku,

kawałek kiełbasy,

4 pomidory, (pomidory świeże można zastąpić pomidorami z kartonika lub puszki),

oliwa lub olej,

sól,pieprz, papryka słodka mielona,trochę ostrej papryki mielonej,listek laurowy, oregano, kmin rzymski

Najpierw lekko podsmażamy, potem dusimy.

20:10, kaziapajestka , OBIADY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 czerwca 2016

17:42, kaziapajestka , ŚNIADANIA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 maja 2016

Taki antybiotyk poleca dzisiaj Onet :http://kobieta.onet.pl/zdrowie/najmocniejszy-naturalny-antybiotyk-zrobisz-go-samodzielnie/crw18w.

Na wszelki wypadek przenosze go tutaj dla Was i dla siebie :

"Przygotowanie naturalnego antybiotyku wcale nie jest skomplikowane, a potrafi on zdziałać cuda. Dzięki niemu nasz organizm jest "zmotywowany" do walki z wszelkimi bakteriami oraz wirusami. Warto stosować go też zapobiegawczo. Najważniejszymi składnikami mieszanki są tutaj czosnek oraz chili.

Oto składniki, które będą niezbędne do stworzenia leku: 700 ml octu jabłkowego, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1/4 szklanki posiekanego czosnku, dwie ostre papryczki chili, 1/4 szklanki startego imbiru, 2 łyżki ostrego chrzanu oraz dwie łyżki zmielonej kurkumy.

W celu wykonania mikstury musicie wlać ocet jabłkowy do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze je ze sobą wymieszać. Następnie miksturę należy przelać do szklanego słoja w taki sposób, by wypełniła ona 2/3 jego objętości. Resztę "dopełnijcie" octem jabłkowym, zakręćcie słój i odstawcie go na ok. dwa tygodnie".

Myślę, że ten ostry,kwaśny smak tej mikstury złagodzi spory dodatek zdrowego miodu. zrobię to we wrześniu na zimę. 

Tagi: zdrowie
11:13, kaziapajestka , ZDROWIE
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 marca 2016

1. Umyć kaczkę, osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz . 

2. Nałożyć do kaczki nadzienie : pokrojone w ósemki jabłka ok.5 szt. 1 obraną i podzieloną na cząstki pomarańczę i 10 dkg suszonej żurawiny .(Kto lubi może dodać cynamon lub kilka goździków). Zabezpieczyć wykałaczkami lub zeszyć mocną bawełnianą nicią . Włożyć do garnka żaroodpornego z przykrywką albo na blaszkę a przedtem do rękawa do zapiekania. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 st.C. (Mięso w jednym kawałku piecze się w zasadzie tyle minut ile waży ( np 2 i pół kg- 2 i pół godziny).

3.Podajemy w całości po wyjęciu wykałaczek lub nici . Do nadzienia dodajemy 2-3 łyżki dżemu żurawinowego lub z pomarańczy .

piątek, 12 lutego 2016
niedziela, 07 lutego 2016

250 g mąki

2 łyżki zimnego masła

2 łyżki maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier . Wyrabiamy na kruszonkę z masłem i makiem . Wlewamy 5 łyżek zimnej wody . Zagniatamy . Zawijamy w folię i -  na godzinę do lodówki .Rozwałkowujemy cienko i wycinamy ciastka. Pieczemy 15 min w temp.180 stopni C.

Tagi: ciasteczka
22:15, kaziapajestka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 lutego 2016

grzbiet i resztki pozostałe  po zużyciu bardziej wartościowych części kurczaka ,

warzywa do rosołu ,

2 gałązki mięty (kto lubi ),

1 cytryna ,

3 jajka ,

pół szklanki mąki ,

kostka rosołowa ,

sól, pieprz ,

1. Ugotować rosół . Odcedzić na durszlaku .Wlać do garnka .

2. Rozbić 2 jajka i wycisnąć dokładnie sok z cytryny , resztki cytryny wyskrobać ze skórki nożem i wrzucić też do miseczki z 2 żółtkami .

3.Z pozostałych białek i 1 jajka zrobić ciasto lane i ugotować w rosole ,zupę doprawić kostką Winiary , solą i pieprzem .

4. Wyłączyć piec i wlać do gorącej zupy to z miseczki : sok z cytryny wymieszany z 2 żółtkami .

5. Na talerzu udekorować zupę plasterkami drugiej cytryny .

 

poniedziałek, 01 lutego 2016

To sałatka na każde przyjęcie rodzinne robiona od lat .

4 marchewki

2 pietruszki

1 ziemniak

1 mały seler

4 ogórki konserwowe

1 cebula

1 jabłko

2 jajka na twardo

puszka groszku konserwowego

4 łyżki majonezu

sól , pieprz

Marchewkę , pietruszkę , selera i ziemniaka ugotuj tak aby były lekko twarde . Obierz ze skórki po ostygnięciu .

Obierz cebulę , jabłko , ogórki i jajka .

Wszystko pokrój w drobną kostkę . Groszek odcedź na sitku .

Dodaj majonez . Wszystko wymieszaj doprawiając pieprzem i solą .

Sałatkę można urozmaicić papryką , fasolą , kukurydzą z puszki .

 

wtorek, 19 stycznia 2016

Podajemy z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz  z sosem greckim  tzitzaki .

Lubię wołową klasyczną sztufadę naszpikowaną  schłodzoną słoninką - duszoną  na wolnym ogniu , ale polecam indyczą , bo jest prostsza w przygotowaniu i nie pochłania naszego cennego czasu .

Pierś indyczą opłukaną i osuszoną w  ściereczce , posolić , popieprzyć  i włożyć  do lodówki .

Pół kostki masła wymieszać z drobniutko posiekaną zieloną pietruszką , zielonym koperkiem i zielonym lubczykiem . Każdej zieleniny po łyżce kopiastej . Posolić , popieprzyć . Wymieszaną zieleninę z masłem zwinąć w folii w cienki rulonik - zamrozić w  zamrażalniku  przez pół godziny .

Szpikujemy mięso zmrożonym masełkiem z zieleniną po nacięciu ostrym , wąskim nożem .

Opiekamy mięso na oleju rzepakowym , podlewamy rosołem i dusimy do miękkości .

00:19, kaziapajestka , OBIADY
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 stycznia 2016

Wiedeński omlet cesarski .

4 jajka plus szczypta soli
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżka masła plus 1 łyżka oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki cukru
opcjonalnie: garść rodzynek, 2 łyżki płatków migdałowych

Białka oddzielamy od żółtek.
Białka i sól ubijamy na sztywną pianę, dodajemy  utarte z cukrem żółtka, które delikatnie mieszamy, jednocześnie powoli wsypując mąkę - chodzi o to, żeby wszystko się połączyło, ale zachowało puszystą strukturę. Nie miksujemy. Jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką.
Wlewamy ciasto na dużą patelnię z roztopionym masłem ( może byc pół na pół z olejem ). Smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki - należy to robić szybko, by omlet się nie przypalił. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy przewracając kawałki tak, by się równo podpiekały .
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów lub dodac konfitury morelowej .
= Śniadanie dla 2 osób .

wtorek, 07 kwietnia 2015

Zaczynamy od sosu holenderskiego :

masło rozpuszczamy na patelni (1/4 kostki)

rozpuszczone masło przecedzamy przez sitko (klarujemy )

dwa żółtka ucieramy trzepaczką w formie rózgi

do żółtek cały czas ucierając wlewamy cienką strugą ciepłe roztopione masło

Odstawiamy ciepły sos .

Przygotowanie 4 grzanek i 4 plastrów chudego boczku :

Na patelni podsmażamy boczek , potem grzanki

Przyrządzamy jajka :

gotujemy w niskim rondelku wodę z dodatkiem octu

2 jajka delikatnie wybijamy do 2 szklanek

delikatnie wrzucamy na wrzącą wodę z octem

białko zagarniamy łyżką na żółtko

białko ma byc ugotowane a żółtko płynne - 3 minuty wystarczy -

Na 2 grzankach układamy podsmażony boczek , na to wykładamy po 1 jajku , polewamy sosem .  

Tagi: PROSTE
18:56, kaziapajestka , ŚNIADANIA
Link Komentarze (3) »
środa, 21 stycznia 2015

FARSZ SZPINAKOWY :

1.podsmażyć na oleju 1 drobno pokrojoną cebulkę ,

2. dodać zgniecione praską 2-3 ząbki czosnku

3. dodać opakowanie mrożonego szpinaku ,

4. duś do odparowania wody

4. dodaj ser (np.ricotta ),sól , gałkę muszkatołową, pieprz ,

SER DO PIEROGÓW :

500 g sera białego ,

1 żółtko ,

2 łyżki cukru ,

opakowanie cukru waniliowego .

MIĘSO DO PIEROGÓW :

500 g mięsa wołowego z rosołu ,

bułka namoczona w rosole,

podsmażona na maśle cebulka ,

Mięso zmiel z bułką i cebulą , dodaj pieprz .

Tagi: pierogi
21:25, kaziapajestka , OBIADY
Link Komentarze (1) »

z jajkiem :

2 szklanki mąki pszennej ,( oraz mąka do podsypania)

1 jajko ,

ok. 3/4 szklanki przegotowanej wody (i lekko przestudzonej)

1 łyżeczka masła (lub 1 łyżka oleju)

1/2 łyżeczki soli

bez jajka :

300 g mąki pszennej ( oraz trochę mąki do podsypania)

1 szklanka i 2 łyżki gorącej wody ,

1/2 łyżeczki soli ,

1 łyżeczka masła ( lub 1 łyżka oleju).

Tagi: pierogi
21:12, kaziapajestka , OBIADY
Link Komentarze (3) »
piątek, 03 października 2014

Składniki :

6 cebul ,

masło,

6 kromek chleba żytniego razowego ,

gałka muszkatołowa,imbir mielony , sól , pieprz,

Wykonanie :

6 dużych słodkich cebul obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Na dużej patelni roztapiamy 20 g masła i smażymy cebulę na złoto. Przekładamy do garnka. Na patelni - nie trzeba jej myć - roztapiamy kolejne 20 g masła i przysmażamy na rumiano 6 kromek żytniego ciemnego razowego chleba. Przekładamy do garnka z cebulą. Dodajemy 2 goździki. Dolewamy 6 szklanek dobrego domowego rosołu wołowego, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka, a chleb się rozgotuje. Zupę przecieramy przez gęste sito, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku .Doprawiamy gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Zupa powinna mieć słodkawy i korzenny smak. Podajemy z grzankami lub słonymi kruchymi ciasteczkami.

Tagi: PROSTE zupa
22:04, kaziapajestka , OBIADY
Link Komentarze (5) »
środa, 09 lipca 2014

Składniki :

2 szklanki mleka ,

2 szklanki mąki ,

2 jajka ,

2 łyżki cukru ,

2 łyżki oleju ,

2 łyżeczki proszku do pieczenia ,

szczypta soli .

Na patelnię nie dajemy już tłuszczu - jest w cieście .

Składniki farszu :

opakowanie szpinaku mrożonego ,

jajko,

czosnek,

oraz

20 dkg sera żółtego ,

Rozmrożony szpinak smażymy na łyżce masła , dodajemy kilka   posiekanych lub zmiażdżonych ząbków czosnku ,soli , pieprzu i  zagęszczamy jajkiem podsmażonym lekko ze szpinakiem .

Powstałym farszem  smarujemy usmażone uprzednio naleśniki i składamy jak na krokiety .

Wykładamy na blaszkę . Na każdy kładziemy plasterek sera żółtego , lub posypujemy serem startym . Zapiekamy tylko tyle , żeby ser się rozpuścił .

Tagi: PROSTE
15:16, kaziapajestka , OBIADY
Link Komentarze (4) »
Składniki: 

- 3/4 kostki masła
- dwie i pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
- sok z połowy cytryny
- dwa żółtka
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- skórka otarta z cytryny

Masło ucieram z cukrem mikserem, płaską, okrągłą końcówką do ucierania. Dodaję zółtka, rozcieram jeszcze chwilę, dodaję resztę składników i  ręką zagniatam szybko ciasto. Gdyby było zbyt sypkie i nie chciało się połączyć, można dodać więcej śmietany lub jogurtu. Zwykle kruche ciasto wstawia się do lodówki na przynajmniej pół godziny. Nie zawsze mam na to czas. Tym razem posmarowałam masłem foremki w kształcie księżyca, wysypałam je tartą bułką i wykleiłam ciastem. Piekłam w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez ok. 15 minut. Jeśli wykrawam ciastka foremkami, wałkuję na podsypanym mąka blacie i piekę na papierze do pieczenia. W zależności od nastroju, polewam ciastka czekoladą, lukrem cytrynowym, posypuję przed pieczeniem grubym cukrem lub zostawiam jak tu, bez niczego.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/kruche-ciasteczka-cytrynowe_12.html#sthash.D0YAUYea.dpufSkładniki
Składniki: 

- 3/4 kostki masła
- dwie i pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
- sok z połowy cytryny
- dwa żółtka
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- skórka otarta z cytryny

Masło ucieram z cukrem mikserem, płaską, okrągłą końcówką do ucierania. Dodaję zółtka, rozcieram jeszcze chwilę, dodaję resztę składników i  ręką zagniatam szybko ciasto. Gdyby było zbyt sypkie i nie chciało się połączyć, można dodać więcej śmietany lub jogurtu. Zwykle kruche ciasto wstawia się do lodówki na przynajmniej pół godziny. Nie zawsze mam na to czas. Tym razem posmarowałam masłem foremki w kształcie księżyca, wysypałam je tartą bułką i wykleiłam ciastem. Piekłam w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez ok. 15 minut. Jeśli wykrawam ciastka foremkami, wałkuję na podsypanym mąka blacie i piekę na papierze do pieczenia. W zależności od nastroju, polewam ciastka czekoladą, lukrem cytrynowym, posypuję przed pieczeniem grubym cukrem lub zostawiam jak tu, bez niczego.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/kruche-ciasteczka-cytrynowe_12.html#sthash.D0YAUYea.dpuf

Składniki :

Składniki: 

- 3/4 kostki masła
- dwie i pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- cukier  waniliowy
- sok z połowy cytryny
- dwa żółtka
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- skórka otarta z cytryny

Masło ucieramy z cukrem . Dodajemy  żółtka, ucieramy jeszcze chwilę , dodajemy  resztę składników i  ręką zagniatamy szybko ciasto. Gdyby było zbyt sypkie i nie chciało się połączyć, można dodać więcej  jogurtu.  Wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Smarujemy  masłem foremki, wysypujemy  je tartą bułką i wyklejamy  ciastem . Albo wykrawamy z rozwałkowanego na mące ciasta i rozkładamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce .

Pieczemy  w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 minut.

Ozdabiamy dowolnie .

Miś o Bardzo Małym Rozumku uwielbiał te proste ciasteczka .



Składniki: 

- 3/4 kostki masła
- dwie i pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
- sok z połowy cytryny
- dwa żółtka
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- skórka otarta z cytryny

Masło ucieram z cukrem mikserem, płaską, okrągłą końcówką do ucierania. Dodaję zółtka, rozcieram jeszcze chwilę, dodaję resztę składników i  ręką zagniatam szybko ciasto. Gdyby było zbyt sypkie i nie chciało się połączyć, można dodać więcej śmietany lub jogurtu. Zwykle kruche ciasto wstawia się do lodówki na przynajmniej pół godziny. Nie zawsze mam na to czas. Tym razem posmarowałam masłem foremki w kształcie księżyca, wysypałam je tartą bułką i wykleiłam ciastem. Piekłam w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez ok. 15 minut. Jeśli wykrawam ciastka foremkami, wałkuję na podsypanym mąka blacie i piekę na papierze do pieczenia. W zależności od nastroju, polewam ciastka czekoladą, lukrem cytrynowym, posypuję przed pieczeniem grubym cukrem lub zostawiam jak tu, bez niczego.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/kruche-ciasteczka-cytrynowe_12.html#sthash.D0YAUYea.dpuf



Składniki: 

- 3/4 kostki masła
- dwie i pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
- sok z połowy cytryny
- dwa żółtka
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- skórka otarta z cytryny

Masło ucieram z cukrem mikserem, płaską, okrągłą końcówką do ucierania. Dodaję zółtka, rozcieram jeszcze chwilę, dodaję resztę składników i  ręką zagniatam szybko ciasto. Gdyby było zbyt sypkie i nie chciało się połączyć, można dodać więcej śmietany lub jogurtu. Zwykle kruche ciasto wstawia się do lodówki na przynajmniej pół godziny. Nie zawsze mam na to czas. Tym razem posmarowałam masłem foremki w kształcie księżyca, wysypałam je tartą bułką i wykleiłam ciastem. Piekłam w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez ok. 15 minut. Jeśli wykrawam ciastka foremkami, wałkuję na podsypanym mąka blacie i piekę na papierze do pieczenia. W zależności od nastroju, polewam ciastka czekoladą, lukrem cytrynowym, posypuję przed pieczeniem grubym cukrem lub zostawiam jak tu, bez niczego.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/kruche-ciasteczka-cytrynowe_12.html#sthash.D0YAUYea.dpuf



Tagi: PROSTE
13:26, kaziapajestka , CIASTA
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28