sobota, 30 września 2017

Ciasto: 2szkl mąki, 1szkl cukru, 1,5łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko razem wymieszać. Do drugiej miski 4jajka, 8łyżek oleju, 2/3szkl mleka, wymieszać.

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać.

Połowę ciasta wylać na blaszkę, na to wyłożyć prażone jabłka, wylać resztę ciasta i piec w 180° C przez ok 45-50 min. 

Tagi: prosty
18:59, kaziapajestka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
środa, 31 maja 2017

Źródło:https://www.stolicazdrowia.pl/2444/rak-umiera-42-dni-breuss-cancer-cure-uratowala-45-tys-chorych/

Breuss Cancer Cure to specjalna dieta, za pomocą, której można pozbyć się raka. Trwa ona tylko 42 dni. Polega ona na poważnym ograniczeniu spożywanych pokarmów oraz uzupełnieniu diety warzywnymi sokami.
Źródło: https://www.stolicazdrowia.pl/2444/rak-umiera-42-dni-breuss-cancer-cure-uratowala-45-tys-chorych/

  • 55% buraków
  • 20% marchewki
  • 20% selera
  • 3% ziemniaków
  • 2% rzodkiewki



Tagi: sok zdrowie
18:13, kaziapajestka , ZDROWIE
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 marca 2017

PRZEPIS Z INTERNETU:

Składniki:
(porcja dla 2-3 osób)
2 jabłka
2 jajka
8 łyżek płatków owianych
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia ,1/2 łyżeczki cynamonu.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Placki owsiane smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

sobota, 18 lutego 2017

2 szklanki mąki (30 dkg)

4 żółtka

5 kopiastych łyżek gęstej śmietany

pół łyżeczki cukru,

pół łyżeczki soli 

1 łyżka spirytusu (lub octu spirytusowego)

cukier waniliowy

Olej lub smalec do smażenia.

Cukier puder do posypania.

20:37, kaziapajestka , DESER
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 lutego 2017

http://2009sara46.blox.pl/2010/02/KWASNICA.html DANIE Z KUCHNI OKOLIC ŻYWCA , KTÓREGO POCHWAŁĘ WYŚPIEWALI BRACIA GOLCOWIE.

To wpis przeniesiony z mojego bloga "stoper K@zi" . Tam podpisuję się 2009sara46 .

Jestem szczupły , moje panie , bo jem tylko jedno danie czyli Jan Kalkowski .

Jan Kalkowski (1921-1986),dziennikarz 

krakowskiego   "P R Z E K R O J U "      :

"JESTEM SZCZUPŁY MOJE PANIE - BO JEM TYLKO JEDNO DANIE ". 

Nie pamiętam , czy Jan Kalkowski sam o sobie to powiedział , czy fraszkę napisał   Jan Izydor  Sztaudynger . Ważne , że wtedy "Jedno danie " cieszyło się większą popularnością niż dziś wszystkie inne programy o gotowaniu . Przyprawa Jana Kalkowskiego "Jedno danie " do dziś nam służy chociaż nie wiem dlaczego nie można jej  ostatnio "upolowac "  . A Ćwierciakiewiczową z przyjemnością się czytało . Zaś potrawy jednogarnkowe wykreowane przez red. Jana Kalkowskiego przyczyniły się w znacznym stopniu do poczytności "Przekroju".  Ale teraz o jednym daniu . Kto z nas nie lubi potraw prostych a efektownych i co najważniejsze zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia ?

 Jan Kalkowski - Nie tylko jedno danie 

Jak co roku , w czasie wakacji korzystając z obfitości warzyw i różnorodności owoców odchudzam się nieco . Wtedy przeglądam portale i blogi o żywieniu i gotowaniu . Przypominam jak co roku mój ulubiony utwór Ludwika Jerzego Kerna "Apage satanas  czyli egzorcyzmy tyjącego " . Założyłam nawet blog kulinarny , który miał byc tylko żartem ale znalazłam w nim inspiracje także do mojej kuchni :

dietetyczne, proste 

13:23, kaziapajestka , JEDNO DANIE
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 lutego 2017

Przepis z blogu "Kulinarne fantazje Marioli" -ponieważ nie każde gofry się udają. a te-sprawdziłam: są ok.

  • 2 i 1/2  szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru lub troszkę mniej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4  szklanki oleju
  • 4 jajka

                                                                       

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego.
  3. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.
     
  4. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym.
22:10, kaziapajestka , PRZYSTAWKI
Link Dodaj komentarz »

2 l wody, 4 skrzydełka z kurczaka, 2 udka z kurczaka,

2 marchewki ,1 pietruszka, garść natki drobniutka pokrojonej,

sól, pieprz, liść laurowy, groszek konserwowy,

2 jajka na twardo,

1 opak. żelatyny.

Marchew obrać. Do garnka wlać ok. 2 litry zimnej wody, włożyć opłukane skrzydełka i nóżki i doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć szumowiny.

Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym. Włożyć marchew. Gotować na wolnym ogniu.

Wyciągnąć mięso i marchewkę, kiedy mięso będzie miękkie. Pokroić na mniejsze kawałki. Do szklanki wsypać żelatynę wlać kilka łyżek wywaru i dokładnie rozpuścić. Wlać do garnka i zagotować.

Na dno naczynia włożyć marchewkę, groszek konserwowy, zalać mięsem i wywarem. Dodać natkę .

Kiedy przestygnie wstawić do lodówki.

22:01, kaziapajestka , PRZYSTAWKI
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 listopada 2016

Dlaczego obniżająca ciśnienie? Czosnek ma tę właściwość.

1 litr rosołu

4 główki czosnku

1/4 kostki masła,

1/2 szklanki mleka

2 łyżki mąki

1 litr wody

Z roztopionego masła zebrać szumowinę(białą piankę) . Wrzucić pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek- całą główkę. Leciutko podsmażyć , dodać mąkę . zdjąć tę zasmażkę z ognia, zalać mlekiem . Wlać do wrzącego rosołu z wodą. Dodać ulubione przyprawy jak listek laurowy,pieprz, oregano, szczyptę soli. Podawać z grzankami.

14:37, kaziapajestka , ZDROWIE
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 listopada 2016

1/2 kg mąki pszennej + trochę do podsypania

pół kostki masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

300 g miodu ,

100 g cukru

przyprawa do piernika,

kakao- 1 łyżka

 

Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki z otworkiem do przewlekania – otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 9-10 min.

Tagi: smakowite
19:18, kaziapajestka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 sierpnia 2016

NAJLEPSZE PRZETWORY ROBIŁ MÓJ MĄŻ. OBECNIE ZAJRZAŁAM DO JEGO ZAPISKÓW I SPRÓBUJĘ CO WŁOŻYĆ DO SŁOIKA.

Około 3 kg ogórków .Wyparzone słoje. Umyte ogórki pokroić na podłużne plastry.

Przyprawy:

3 łyżki miodu,

3 łyżki musztardy,

1 i 2/3 szklanki cukru,

2 kopiaste łyżki soli,

1 i 2/3 szklanki octu 10 proc.

garść pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gorczycy, 1 łyżka mielonego imbiru, 2 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy,1 łyżka suszonego oregano,kilka ząbków czosnku,

woda (4 do 6 szklanek)

Przyprawy zagotować. Zalać gorącą zalewą pikle w słojach (na szybkie spożycie odłożyć tak na półkę na kilka dni) a na zimę pasteryzować nie dłużej niż 15 min.

Świetny ostry dodatek do kanapek i burgerów.

20:36, kaziapajestka , PRZETWORY
Link Komentarze (3) »
wtorek, 02 sierpnia 2016

Składniki:

główka młodej kapusty,

papryka czerwona,

cebula, listek laurowy, kilka ziarenek ziela ang.

25 dkg cienkiej kiełbasy (śląska np.)

25 dkg boczku,

25 dkg pieczeni (np. upieczone udko z kurczaka),

2 łyżki koncentratu,

łyżka papryki słodkiej mielonej,

kilka gałązek koperku,

oliwa,sól, oregano, 

Wykonanie: Poszatkowaną kapustę gotować z przyprawami z niewielką ilością wody 15 min. Dodać podsmażoną kiełbasę i boczek, inne składniki wymienione wyżej i gotować jeszcze kilka minut.

Tagi: PROSTE
17:16, kaziapajestka , OBIADY
Link Dodaj komentarz »

 

Wg przepisu Nigelli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • rozbełtane jajka
  • 30 g stopionego letniego masła
  • 300 ml mleka
  • 225 g mąki 
  • 2 kropelki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Jeśli nie korzystamy z miksera, w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, mleko, stopione masło, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe.

Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być za wysoka, bo placuszki będą się przypalać.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 16 sztuk. Podajemy z syropem klonowym, dżemem lub owocami.
17:12, kaziapajestka , ŚNIADANIA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2016

Kilka cukini małych,

1 cebula,

1 papryka czerwona,

kawałek boczku,

kawałek kiełbasy,

4 pomidory, (pomidory świeże można zastąpić pomidorami z kartonika lub puszki),

oliwa lub olej,

sól,pieprz, papryka słodka mielona,trochę ostrej papryki mielonej,listek laurowy, oregano, kmin rzymski

Najpierw lekko podsmażamy, potem dusimy.

20:10, kaziapajestka , OBIADY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 czerwca 2016

17:42, kaziapajestka , ŚNIADANIA
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 maja 2016

Taki antybiotyk poleca dzisiaj Onet :http://kobieta.onet.pl/zdrowie/najmocniejszy-naturalny-antybiotyk-zrobisz-go-samodzielnie/crw18w.

Na wszelki wypadek przenosze go tutaj dla Was i dla siebie :

"Przygotowanie naturalnego antybiotyku wcale nie jest skomplikowane, a potrafi on zdziałać cuda. Dzięki niemu nasz organizm jest "zmotywowany" do walki z wszelkimi bakteriami oraz wirusami. Warto stosować go też zapobiegawczo. Najważniejszymi składnikami mieszanki są tutaj czosnek oraz chili.

Oto składniki, które będą niezbędne do stworzenia leku: 700 ml octu jabłkowego, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1/4 szklanki posiekanego czosnku, dwie ostre papryczki chili, 1/4 szklanki startego imbiru, 2 łyżki ostrego chrzanu oraz dwie łyżki zmielonej kurkumy.

W celu wykonania mikstury musicie wlać ocet jabłkowy do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze je ze sobą wymieszać. Następnie miksturę należy przelać do szklanego słoja w taki sposób, by wypełniła ona 2/3 jego objętości. Resztę "dopełnijcie" octem jabłkowym, zakręćcie słój i odstawcie go na ok. dwa tygodnie".

Myślę, że ten ostry,kwaśny smak tej mikstury złagodzi spory dodatek zdrowego miodu. zrobię to we wrześniu na zimę. 

Tagi: zdrowie
11:13, kaziapajestka , ZDROWIE
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 marca 2016

1. Umyć kaczkę, osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz . 

2. Nałożyć do kaczki nadzienie : pokrojone w ósemki jabłka ok.5 szt. 1 obraną i podzieloną na cząstki pomarańczę i 10 dkg suszonej żurawiny .(Kto lubi może dodać cynamon lub kilka goździków). Zabezpieczyć wykałaczkami lub zeszyć mocną bawełnianą nicią . Włożyć do garnka żaroodpornego z przykrywką albo na blaszkę a przedtem do rękawa do zapiekania. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 st.C. (Mięso w jednym kawałku piecze się w zasadzie tyle minut ile waży ( np 2 i pół kg- 2 i pół godziny).

3.Podajemy w całości po wyjęciu wykałaczek lub nici . Do nadzienia dodajemy 2-3 łyżki dżemu żurawinowego lub z pomarańczy .

piątek, 12 lutego 2016
niedziela, 07 lutego 2016

250 g mąki

2 łyżki zimnego masła

2 łyżki maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier . Wyrabiamy na kruszonkę z masłem i makiem . Wlewamy 5 łyżek zimnej wody . Zagniatamy . Zawijamy w folię i -  na godzinę do lodówki .Rozwałkowujemy cienko i wycinamy ciastka. Pieczemy 15 min w temp.180 stopni C.

Tagi: ciasteczka
22:15, kaziapajestka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 lutego 2016

grzbiet i resztki pozostałe  po zużyciu bardziej wartościowych części kurczaka ,

warzywa do rosołu ,

2 gałązki mięty (kto lubi ),

1 cytryna ,

3 jajka ,

pół szklanki mąki ,

kostka rosołowa ,

sól, pieprz ,

1. Ugotować rosół . Odcedzić na durszlaku .Wlać do garnka .

2. Rozbić 2 jajka i wycisnąć dokładnie sok z cytryny , resztki cytryny wyskrobać ze skórki nożem i wrzucić też do miseczki z 2 żółtkami .

3.Z pozostałych białek i 1 jajka zrobić ciasto lane i ugotować w rosole ,zupę doprawić kostką Winiary , solą i pieprzem .

4. Wyłączyć piec i wlać do gorącej zupy to z miseczki : sok z cytryny wymieszany z 2 żółtkami .

5. Na talerzu udekorować zupę plasterkami drugiej cytryny .

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30